Дитина пізнає світ і себе у взаємодії з оточуючими людьми, через щоденні враження від різних явищ і ситуацій. Батьки, звичайно, відіграють важливу роль у формуванні самосвідомості та світогляду маленької людини, у становленні його характеру і інтелекту, але величезний вплив роблять і вихователі дитячого садка, де багато дітей проводять дуже велику частину часу. Для того, щоб дарувати дітям свято і разом з тим сприяти інтелектуальному та культурному росту дитини, всі ресурси є у музею. Адже сам музей місце незвичайне. Де ви ще за одне відвідування зможете подорожувати як у часі, так і в просторі.
Міні - музеї дозволяють вихователям зробити слово «музей» звичним і привабливим для дітей. Експонати використовуються для проведення різних занять, для розвитку мовлення, уяви, інтелекту, емоційної сфери дитини. У звичайному музеї дитина лише пасивний споглядач, а тут він співавтор, творець експозиції. Міні-музей - результат спілкування та спільної роботи вихователя, дітей та їх сімей.
Запрошуємо до нашого "Міні-музею хліба".
У «Музеї хліба» знаходяться зразки злакових культур, колекції класів, хлібобулочні вироби. Представлені експозиції створення дитячого "хлібного" поля, картини, що розповідають дітям, як сіяли, вирощували і збирали зерно в старі часи, і як це відбувається зараз, коли на полях використовується сільськогосподарська техніка. Поруч представлені макети та знаряддя ручної сільськогосподарської праці, пов'язані з прибиранням і обробкою зерна, - плуг, соха, коса, ланцюг, граблі, серп, рогатина, ручна кавомолка використовується для того, щоб продемонструвати дітям, як зерно перетирається в борошно. Діти з почуттям захоплення дізнаються як овес і пшениця перетворюються на борошно, як із зерен вівса виходить вівсяне борошно, із зерен пшениці - пшеничне борошно, із зерен жита - житнє борошно.
Музей хліба, місце, де демонструються злаки на різних стадіях переробки. Адже спочатку дитина не знає, що спочатку росте жито, з неї виходить зерно, із зерна борошно, а потім хліб, і геркулесова каша теж не в коробці з вівсяними пластівцями народиться. Макети батонів, буханок, бубликів і короваїв можуть бути зроблені руками вихователів, дітей та їх батьків.
У міні-музеї діти можуть детально розглянути колоски жита і пшениці, порівняти їх між собою. Тут так само представлені мішечки з борошном, з крупами з жита, пшениці, ячменю. Ну, і звичайно ж декоративною прикрасою музею можуть бути роботи дітей та педагогів з солоного тіста.
У музеї діти дізнаються, що злаки - найдавніша їжа людини. Із злаків люди навчилися готувати безліч смачних і поживних страв: каші, пудинги, запіканки, киселі. А з борошна злаків - випікати хліб і виготовляти тістечка, торти, булочки, пряники та інші кондитерські вироби.
У музеї хліба діти можуть дізнатися багато віршів, прислів'їв і загадок про хліб.
- хліб - Всьому голова.
- хліб Господар будинку і всьому голова
- земля Дорожче золота
- Ні Хліба - немає і обіду
- хліб - Мати всіх страв
Практичну, активну діяльність дітей можна використовувати на городі по вирощуванню вівса, пшениці, кукурудзи, гороху
.
Головний висновок: щоб хліб з'явився у нас на столі потрібно багато попрацювати багатьом людям. Дошкільнята зрозуміли, що необхідно поважати працю хлібороба, пекаря і берегти кожен шматочок хліба.
Створення міні-музею є основою виховання у дітей особистісних якостей - поваги до праці, дбайливому відношенню до одного з найбільш важливих продуктів харчування в Українському хлібі.

